Ce este hipertensiunea pulmonară?

Hipertensiunea pulmonară este presiunea sângelui în plămâni. Este diferită de presiunea sângelui pe care medicul o măsoară. Când o persoană are HTP, arterele din plămâni se deteriorează, se îngustează, punând presiune pe partea dreaptă a inimii, lucrând în plus pentru a impinge sângele. Dacă rămâne netratată, HTP poate duce la insuficiență cardiacă și chiar moarte.

Care sunt simptomele HTP?

Persoanele cu HTP pot experimenta simptome cum sunt dificultăți de respirație, amețeli și oboseala. Pentru că aceste simptome sunt comune și altor boli mai puțin amenințătoare, pacienții pot petrece ani întregi fără a fi diagnosticați sau diagnosticați greșit cu alte boli, ca astmul de exemplu.

Cu un diagnostic timpuriu și tratament potrivit, calitatea vieții pacienților cu hipertensiune pulmonară se poate îmbunătăți semnificativ. Persoanele care cred că pot avea HTP trebuie să meargă la un medic specializat în această afecțiune. Alte simptome include durerea în piept, oboseala, transpirații ale brațelor, picioarelor, gleznelor sau abdomenului sau o tuse uscată.

Cine poate avea HTP?

Există anumiți factori de risc care crește riscul, însă, în general oricine poate dezvolta HTP. Afectează în egală măsură copiii și adulții. Hipertensiunea pulmonară poate exista independent sau în asociere cu alte boli cum sunt sclerodermia, lupus, boli cardiovasculare, HIV sau alte boli de plămâni.