Bogdan Burduja

La doar 39 de ani, Bogdan a început să obosească și de la urcatul câtorva scări și să aibă dificultăți de respirație. A mers la medic, la Institutul de Urgențe în Cardiologie ”Prof. dr. C.C. Iliescu” și a avut norocul să primească diagnostic de la început. Nu știa ce înseamnă hipertensiune arterială pulmonară și se întreba de ce trebuie să I se întâmple lui. Apoi, nu înțelegea prea bine dacă este o boală de inimă sau de plămâni…

Chiar dacă nu se aștepta la acest diagnostic, a avut noroc de un medic care a știut să îi explice pe înțelesul lui și să îi câștige încrederea. Astazi afirmă cu tărie că are o viață normală pentru că a avut norocul să fie diagnosticat la timp. Dacă nu era diagnosticat, nu ar fi fost la fel de norocos. Pacienții nediagnosticați au o speranță de viață de 2,5 ani. Practic, face aceleași lucruri pe care le făceam și înainte, se bucură să meargă pe jos, să lucreze la fel ca și înainte. În plus, a creat Asociația Pacienților Hipertensivi Pulmonari, din dorința de a ajuta și alți oameni.

Bogdan Burduja este unul dintre cei 500 de pacienți din România cu hipertensiune arterială pulmonară. Ca el mai sunt și alții, care însă nu au fost la fel de norocoși pentru că nu au fost diagnosticați la timp. În lume, un număr de 26 de milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială pulmonară. Boala afectează în egală măsură tineri și vârstinici. De cele mai multe ori, tensiunea arterială pulmonară este o complicație comună a bolilor cardiovasculare. Probleme cu partea stânga a inimii, precum probleme cu valvele sau disfuncții sistolice, pot conduce la returnarea fluxului sanguin înapoi în plămâni, cauzând presiune. Diagnosticul timpuriu este foarte important pentru asigurarea calității vieții pacienților, cât și pentru a reduce rata de decese premature, provocate de HTA.